Ayam Halia Goreng Crispy

11:14 am

Resepi simple masak semalam kat rumah. Sumber resepi dari kedai makcik tomyam. Tapi saya derhaka letak serbuk Nasi Goreng Cina Maggi mihmihmih lantak la kan janji sedap!. Kalau tak nak pakai pun boleh, nak pakai kiub ayam pun boleh, nak pakai serbuk nasi goreng perasa lain pun boleh je. Actually masak-masak ni creative kena ada. Kita pakai je bahan apa yang ada di dapur tu. 




Resepi Ayam Halia Goreng Crispy

Bahan Perapan :
1/2 ekor ayam
1 ketul besar halia dikupas. Setengah diparut atau tumbuk,
Bawang Putih diparut / atau tumbuk
Serbuk  perasa Maggi Nasi Goreng Cina
Lada sulah
Sedikit serbuk kunyit
Garam

Bahan lain :
3-4 sudu besar Tepung Gandum / Jagung
Bawang besar dibelah kasar
Halia diracik halus
Minyak

Cara-cara :
Ayam dipotong bite size. Diperap dengan Halia dan bawang putih yang diparut dan ditumbuk, garam, lada sulah, Serbuk perasa nasi goreng cina Maggi. Perap seketika. lebih lama lebih sedap!

Panaskan minyak. Goreng halia yang diracik halus sehingga garing. Masukkan bawang dan masak sehingga bawang layu. Angkat dan tos. Ketepikan.

Ayam yang diperap kemudian digaul sedikit kunyit, dan curahkan tepung ke dalam. gaul rata dan goreng dalam minyak yang sama tadi sehingga masak dan garing.

Apabila siap, tabur bawang dan halia yang digoreng diatas ayam.

P/s : Ayam tu perap lagi lama lagi sedap. tapi kurang sikit garam tu kalau nak perap lama-lama nanti masin pulak.


You Might Also Like

57 comments

  1. Blogwalking d pg sbtu...ermmm nyum2...

    ReplyDelete
  2. Gulp... Sangat kretip.. Blogwalking di sini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tudia telan ka apa tu bunyi gluppp terusssssss

      Delete
  3. Replies
    1. kalau tgk mesti kena cuba yong hihii

      Delete
    2. sama-sama kita tengok.. sama-sama kita cuba

      Delete
  4. huhu dahla hujan kat sini...terliur sudeyyy

    ReplyDelete
  5. Ya Allah... best la blog ni. Banyak resepi yang senang senang saya boleh cuba. lapar la pula tengok ayam tu. tapi malam ni nak buat sandwich daging tu. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn lupa ya mnh singgah lg di blog eny nie

      Delete
    2. cuba semua resepi, jangan tak cuba

      Delete
  6. Waw best juga idea letak perencah nasi goreng cina nih..nak buat juga lah hihi :)

    ReplyDelete
  7. sedapnya. boleh cuba nanti. thanks

    ReplyDelete
  8. boleh buat tok dinner ni... kering idea.. hihiii

    ReplyDelete
  9. tudia guna perencah nasi goreng cina pon boleh gak no kak eny?
    mmg kreatif sungguhla kak eny ni hehe

    ReplyDelete
  10. anothe simple resepi yet sedaapppp.. thanks alal share resepi..
    dah siap catit masuk buku resepi.. :D

    ReplyDelete
  11. dah buat semlm.. tpi olah sikit.. hihiii..

    ReplyDelete
  12. confirm....kena cuba..pandai betul awak masak Eny

    ReplyDelete
  13. resepi ni try & error ja kadang2 tu. heheee

    ReplyDelete
  14. Ringkas, mudah, sedap... saya suka.

    ReplyDelete
  15. banyak betul resepi yang sedap-sedap ada kat blog nih

    ReplyDelete
  16. Menarik makan dengan nsi goreng pun sedap ni.

    ReplyDelete
  17. nyum..nyum...resepinya mcm senang aje...ada masa nanti nak try juga

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com