Sushi Simple

10:57 am


Buat sushi semalam untuk adik-adik. Mesti ramai dah tahu buat sushi kan. 
Sushi saya simple je, Cuma masak beras Sumo (beras jenama Sumo khas untuk buat sushi 1 paket RM 10). Masak seperti masak nasi. Saya letak garam sedikit. Lepas masak, gaul panas panas nasi tu dengan sedikit cuka (saya guna cuka biasa je pun boleh) 3 Cawan nasi saya guna 3 sudu besar cuka. Pandai-pandai lah adjust.
Sediakan telur dadar goreng, kemudian di potong memanjang

                                    

Potong timun jepun. Celur seketika crab stick.
Sediakan seaweed  diatas permukaan yang bersih, letak nasi sambil ratakan dengan jari yang basah. Kemudian ratakan mayonis diatas nasi. Dan susun crabstick, timun dan telur dadar. Gulung sambil tekan tekan supaya nasi padat. 



Saya suggest masak nasi sedikit lembik supaya nasi cepat padat. That way kita tak perlu pakai tikar khas sushi tu.
Potong sushi pakai pisau tajam. Cicah dengan kicap Jalen yang dicampur sedikit air sebab kicap tu pekat sangat. Kalau dah ada kicap cair Ok je.
Senang je kan!

Kos membuatnyanya pun tak banyak :
Beras Sumo RM10 dibahagi 2 = RM5
Seaweed Sepeket RM11 dibahagi 2 =RM5.5
Timun Jepun RM 0.60
Crabstick RM 3.5
Telur RM 0.6
Kicap : Pakai kicap mak FOC hehe
Total : RM 15.20 makan untuk 4  orang sampai semua nak muntah sebab kenyang sangatttt!
Kalau makan kat Sushi King, mesti bill sampai seratus kan!!!! ngeeee


You Might Also Like

84 comments

  1. sedapnya!!! betul mahal sangat sushi king tu. tapi sedappppp T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la... saya pun suka juga mkn sushi... tapi tak boleh selalu

      Delete
    2. saya tak pernah cuba makan kat sushi king

      Delete
    3. xpernah lg mkn kat shusi king xberani hihii

      Delete
    4. betul tu.. saya pun tak berani sebenarnya

      Delete
  2. kalau saya guna beras biasa campur beras pulut sikit. pun menjadikk! :D

    ReplyDelete
  3. tudia sedapnya! simple gila buat sendiri & blh mkn smpai muntah kan kak eny hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye la... nampak simple...
      tapi tak tau la bila nak buatnya saya ni...

      Delete
    2. nampak mmg simple dah tu. tp errm ermm ermm sakit M lak =D

      Delete
    3. nampak simple.. buatlah.. maunya berterabur dapur tuh. hahaha

      Delete
    4. betul tu jimat sgt kan anamizu..

      Delete
    5. anamizu kalau penyakit MALAS semua tak jadi kan muhahhaa kak ana pun ada juga penyakit tu aduhhh

      Delete
    6. penyakit MALAS.. memang belum ada ubatnya..

      Delete
    7. mencegah itu lebih baik dari mengubati

      Delete
  4. biasa makan yang kat jj tu, tak tertelan rase... hahahhaaa.. bukan tekak sushi lorr

    ReplyDelete
    Replies
    1. ana pon sllunye beli je yg kat aeon juai tu. tekak ana kira buleh gak la terima sushi nih. certain org xleh terima sbb katanya mcm x masak hehe

      Delete
    2. betul tu ana... saya pun suka sushi...
      selalu beli kat jj , aeon, tesco murah sikit kan?

      Delete
    3. haah beli kat aeon tu murah sikit. tp tu la ada kwn2 yg jenis tekak High Standard, eee x lalu la sushi yg kat aeon tu dia kata. ana ni tekak biasa je, so x kesah la sushi aeon tu pon. bedal gak sbb buleh je kena dgn selera tekak ni hehe

      Delete
    4. anamizu yup kat aeon tp akak bodek yg kawan ja just nk test tgk sedap sgt ka hihii

      Delete
    5. zafair tekak anak kampung kan hihii mknan bandar kalau mkn mesti xmasuk punya

      Delete
    6. tekak saya belum pernah cuba lagi rasa

      Delete
  5. tak gulung pakai tikar pun dah secantik gambar kat atas sekali tuuu T_T. sy guna tikar pun terkeluar2 nasinya. hehe

    ada petua org, kalau nak potong sushi, guna pisau tajam yg kita lincirkan sikit dgn air/minyak :)

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak payah potong lagi senang.. ngap aje terus macam dadar gulung.. hehehe

      Delete
  6. Replies
    1. moga2 cptla kak eny dpt stay sama2 dgn encik suami hehe aminnnn

      Delete
    2. itulah.. nasib sudah berpunya.. kalau tak confirm jadi rebutan nih

      Delete
    3. hahha kan azman pandai engkau ya

      Delete
    4. hahahaha.. saje bodek.. hik hik hik

      Delete
  7. Replies
    1. kalo ana ni buleh kata feveret gak la sushi nih hehe

      Delete
    2. Saya pun fav juga... Atleast sebulan sekali mesti cari

      Delete
    3. Nak buat tak reti.... hihihi

      Delete
    4. mcm ana ni nk buat tu lebih kpd Malas pulak dah =D

      Delete
    5. tak pernah nk mencuba kot hanis hihii

      Delete
    6. langkah pertama memang berat.. dah cuba baru tahu

      Delete
  8. teringin gak nak makan sushi... macam sedap je tapi tak tau la masuk ke tidak dgn slera..
    maklumla food picker, hhehhe...
    comelnya sushi kak eny buat, soo rajinn... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kemas je balutan sushi tu...

      Delete
    2. kena cua dulu baru tahu..
      eny nih memang expert

      Delete
    3. rajinkn eny nie..p la beli shad kat aeon ada

      Delete
  9. wow..wow..kagumlah tgk Eny buat..tp saya bukan penggemar sushi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak ramai yang suka sushi.. mungkin fobia dengan sesuatu yang mentah kot

      Delete
    2. putri kita pun xsuka juga boleh geng

      Delete
    3. saya bukan tak suka.. cuma belum pernah rasa

      Delete
  10. sangat jimat. dah tak susah nak p beli kat kedai Jepang !!

    ReplyDelete
  11. Eny... timun jepun ni tak sama ye dgn timun kita?
    penah dengar, tapi tak pernah tgk mcm mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo x silap timun jepun ni dia kecik2 je. pastu kaler hijau dia tu pekat.
      and lagi satu dia x berair sgt mcm timun biasa tu. kalo x silap la hehe

      Delete
    2. timun jepun nih orang panggil zukini.. hehehe. coniden aje betul hikhikhik

      Delete
    3. kalau pergi aoen atau pasaraya tgk la nnt ada tulis cucumer japanese

      Delete
    4. pergi kat pasar sebut aje timun jepun..

      Delete
    5. susah sangat google aje timun jepun

      Delete
  12. Replies
    1. kita gie korea pulak hihii mknan jepun

      Delete
    2. masakan malaysia juga tetap dihati

      Delete
  13. memang berbaloi kalau buat sendiri

    ReplyDelete
  14. resepinya mudah.. tak salah mencuba

    ReplyDelete
  15. Tgk sushi comel cam nie, cam sedap plak ...

    ReplyDelete
  16. Must try this! Thanks kak Eny, suka sangat2.. nanti nak cuba :D

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com