Tips Jika Tiada Idea Nak Tulis Entry Blog

10:00 am

Hai semua,

Salam pagi, selama hujung minggu. Semoga semua dapat bercuti dan berehat hari ni. Alhamdulillah.

DSC01673ed

Bila Tak Ada Idea Nak Menulis

Ni memang masalah biasa dikalangan blogger. Setiap blogger pasti akan mengalami fasa yang orang selalu panggil Writers Block. Rasa macam otak dan jari dihalang sesuatu untuk menghasilkan karya. Setiap bait entry seakan payah nak terhasil. Idea ada kala mencurah tetapi kadangkala nak keluarkan idea tu macam susah sangat!  Mesti pernah rasa kan?

Tips when having writers block

1. Take a deep breath.

2. Ask a question to dig for the truth..dlm kes ni.. matlamat berblog utk apa.. nak menjana income? Nak jadi macam Ben Ashaari ? Mat Gebu? Nak dapat income 5k permonth? Walau apa pun matlamat kita berblog, always review balik matlamat jika rasa semangat nak blogging tu down.

3. Read like a demon. And watching movies and drama too.. then buat sinopsis, review or whatever lah.. cari filem atau buku yg menarik yang jarang orang baca tetapi actually mearik untuk dikongsi.

4 . Songs and lyrics. sometimes ada org google jugak. Walaupun ada orang anggap entr letak lirik lagu ni remeh, tetapi jika ianya menagundang traffic no harm right?

5. Get a photo..and make quotes.. atau elaborate the photo...

6. Become creative and share your creativity. Create something walaupun simple. DIY penyidai baju ke, buat arts dengan bulu kucing ke... whatever yang kita rasa itu creative. Boleh juga tiru idea di facebook

7. Rent ideas from others. kalau ada blogger kupas sesuatu isu, kita juga boleh kupas isu yg sama dari perspective kita sendiri. Tulis cara kita dan berikan pandangan kita. Walaupun ada yang tak setuju, biarlah..

And a cuppa coffee or tea memang sangat membantu. Bawa secawan kopi latte ke meja komputer, dan start writing...

DSC01665ed

Saya harap Tips Jika Tiada Idea Nak Tulis Entry Blog diatas dapat membantu serba sedikit. Jom blogging!


P/s : Saya tulis entry ni juga kerana kehabisan idea nak letak entry apa, resepi apa, gambar apa hahahaha...

You Might Also Like

8 comments

  1. Tq kak. No 4 tu betul sgt. Itu yg sy slalu gak selit lirik.

    ReplyDelete
  2. tapi nak komen pulak takde idea

    ReplyDelete
  3. nice tips! hihi nanti bila takda idea nk update i akan ingat pesanan ni . haha . tapi masalah sekarang ni kesemptan masa tu yg takda . huhu .

    The Talking Diary

    ReplyDelete
  4. Nice entry ni..matlamat berblog kena jelas..:)

    http://qiyasaad.blogspot.my
    http://qiyabeauty.blogspot.my

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com