Pajeri Rebung Utara

/
29 Comments
11:30 am
Hai... masak apa hari ni?

Pajeri rebung ni memang faveret. Selain menggunakan rebung boleh juga pakai nenas, terung atau jantung pisang. Tapi bagi saya rebung lah yang paling sedap dibuat pajeri. Bagi yang tak tahu pajeri tu apa, pajeri ni macam kari tapi kuah nya pekat sedikit, dan ada rasa manis sikit. Itu versi yang di utara la. Kalau di negeri lain tak tahu lah pulak rasa macam mana. Pajeri sedap dimakan bersama ikan masin dan sambal belacan! Sedap juga dimakan bersama nasi minyak :)
  DSC00698

Resepi Pajeri Rebung

Bahan-bahan :
10 ketul rebung jenis kecil - dikelar kelar supaya rempah mudah menyerap masuk
2 cawan santan - saya pakai 1 kotak santan kotak KARA dan tambah air secukupnya
1 batang kulit kayu manis
1-2 biji  bunga lawang
2 -3 buah pelaga
1 paket kecil rempah kari daging - dibancuh dengan sedikit air
1-2 sudu besar gula - terpulang nak manis macam mana.
Sedikit minyak masak untuk menumis - dalam 3-4 sudu besar
1 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa

Dikisar atau ditumbuk :
3 - 4 ulas bawang merah
3 - 4 ulas bawang putih
2-3 inci halia

Cara-cara :
Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk bersama buah pelaga, kulit layu manis dan bunga lawang sehingga wangi. Kemudian masukkan rempah bercampur air. Tumis dan masak rempah sehingga naik minyak dan garing.

Masukkan santan dan rebung serta kerisik. Masak sehingga rebung lembut dan kuah pajeri menjadi pekat. Masukkan gula dan garam. Rasa pajeri ni sedikit manis. jadi pandai-pandailah adjust gula tu yaaa..










You may also like

29 comments:

Najib Ariyan said...

sedapnya... nanti boleh modified pakai bahan2 lain kan... tapi saya pun masak pakai santan kara... senang boleh simpan lama2...

anajingga said...

Eny, pajeri ni memang fav kak ana, tapi baru hari ini kak ana tahu rebung boleh dijadikan pajeri,lazimnya kak ana pajeri kan terung dan nenas sahaja,terima kasih berkongsi idea,In Shaa Allah kak ana akan cuba nanti..:)

nor nazliana said...

sedap ni mak mertua lalu belakang xnmpk aih...

anamizu said...

fuhhhhh mak Ana mmg suka buat pajeri terung & pajeri nenas. mmg holiawwwwwww arrr kak eny! hehe

Papaglamz said...

Terung ke rebung?

Glory jane said...

sedapnya...

Glory jane said...

Pajeri memang makanan kesukaan suami saya...
nanti nak try buat ikut resepi ni pula....

Glory jane said...

Kat johor kan, memang tak biasa buat pajeri rebung. biasanya mak buat pajeri nenas sahaja...
semenjak duduk utara ni, banyak sangat makanan sedap2

salmiah awang said...

idea baru bagi saya ni,orang pahang tak biasa masak pajeri rebung.

zafairMAS_shakleeSITE said...

terbaikkk.. hihiii.. biase mkn terung ngn nenas ja..

Glory jane said...

itu lah kan... kat utara je ada resepi ni...
bila balik johor, boleh la masak kan mak ni

azman Arsad said...

sedapnya

azman Arsad said...

susah nak dapat rebung sekarang nih

azman Arsad said...

makanan tradisi yang dah jadi makanan eksotik

azman Arsad said...

pekena dengan nasi panas pun sedap

azman Arsad said...

kalau pakai umbut kelapa pun sedap nih

azman Arsad said...

nak cari umbut kelapa pun susah sekarang nih

azman Arsad said...

santan kotak memang mudah.. tak payah perah kelapa nak dapat santannya

azman Arsad said...

selamat mencuba

azman Arsad said...

hehehe.. mak mertua lalu depan pun mana nampak juga kalau dah makan tunduk aje

azman Arsad said...

memang sedap tuuuu

azman Arsad said...

ini rebung le.. hehehe

azman Arsad said...

yummm yummm yummm

azman Arsad said...

selamat mencuba

azman Arsad said...

ada orang johor buat pajeri rebung.. cuma susah nak cari rebung nih

azman Arsad said...

kat blog nih memang banyak idea yang segar-segar

azman Arsad said...

terung dan nenas pun sedap juga

azman Arsad said...

hehehe.. johor pun adalah.. cuma nak cari rebung yang susah.. hehehehe

Queen Contest said...

Macam mana la rasanya ya, mesti sedap kan ^^