Review Aquapix Lomography Camera

/
29 Comments
12:36 pm
Entry ini untuk peminat kamera. Hari tu ada beli kamera ni dari Lazada. Saja-saja nak try. Dah lama sebenarnya tak pakai kamera filem ni sejak munculnya kamera digital dan kamera mobile phone. 

I'm quite surprised bila harga filem digital masih mahal satu roll sampai RM12 padahal bukan orang pakai pun roll film tu sekarang. Ingatkan murah hehehehe... Last time I bought film roll was 15  years ago!


This Aquapix Lomography Underwater is a point and shoot analog camera. Point and shoot cameras have a fixed aperture and shutter speed setting. So to get a bright picture, you have to manipulate the ISO which is by using higher ISO film, like this i'm using Kodak Color Plus 200, means the ISO is set at 200, suitable for outdoor and indoor photo shoot  This is fun, curious and the result is unexpected!

Complete with underwater casing, so you can use the camera for underwater shooting as well.



So below is my review about the camera.

The first roll of film was a total failure. :D

Dari 36 exposure film, hanya 9 keping yang dapat dicuci, yang lain-lain, ada yang overexposed, underexposed, ada yang tak expose, rasanya saya putar film tu tak habis dan tak dapat framing betul betul (theory sendiri je ni).

Anyway, the result as usual, unexpected (mmg unexpected betul 9 keping je yang menjadi haha), but saya suka warna dan efek khas gambar dari camera ni setelah di "Scan". Totally awesome!

Developing the second roll of film now and I'm crossing my fingers there will be pictures. Most of the time, when I snap, I have no idea whether the camera has taken the photo or not. The indication is quite blur and confusing.

This camera is really fun to play with. It's very light, small and cheap (except for the film roll, film developing and printing cost),  but if you don't like to play trial and error and you can't cope with failure, you should invest on dedicated point and shoot and lomo camera or maybe just stay with the digital :D

Tips :
1. This camera produces nice pictures in the sun
1. For indoor and underwater shooting, you need a high ISO film - 400 and above.. I guess hehehe
2. To get cheap film roll, you can buy online like from ebay, or Lazada, you can buy 2-3 rolls to save on postage.

Camera price : RM 28.00
Film Kodak Color Plus 36 exposure ISO 200 : RM 12.00
Develop film : RM 6.00
Printing : RM 0.6 per pcs x 9 pcs = RM 5.40
Total damages : RM 51.40

Note from my mom : Awat hang dok membaziaq beli kamera mainan ni semua, kamera hat besaq tu tak cukup lagi ka?  

Ngeeeeeeee!! sabaq ja la.

Below are sample photos taken with this camera.

Aquapix lomo camera 4

. Aquapix lomo camera 9 

Aquapix lomo camera 7 

  Aquapix lomo camera 6 .

. Aquapix lomo camera 2

. Aquapix lomo camera 5 

. Aquapix lomo camera 1

Underwater shot...
  Aquapix lomo camera 3


You may also like

29 comments:

Amanina said...

dah lama sangat tak guna kamera analog ni :)

hanisamanina.com

zafairMAS_shakleeSITE said...

lawa-lawa pic nye.. color cantek2.. macam lepas adobe..

Papaglamz said...

Berangan nak ad dslr

anamizu said...

huishh mahai jugaklg no roll filem tu.

anamizu said...

ana dok teringin nak dpt sony cyvershot camera. huwaawa

Umi Nazrah said...

setakat ni guna camera henpon ja la. hahahahhaaa

Glory jane said...

bila gambar tu dah cuci, macam gambar lama2 pula... memang efek mcm tu ke? ke kita setting lighting dia mcm tu?

Glory jane said...

kamera handphone pun dah canggih2 skrg... sampai 8MP, 16MP la...

Glory jane said...

kumpul duit ana...
saya pun tengah kumpul nak beli Canon EOS hihihi

Glory jane said...

Eny, camera price RM28 tu include underwater casing ke?
murah juga tu

nor nazliana said...

hahhaa kan dah lama hat ada pun xg cuci pun

nor nazliana said...

aduhhh kalau rajin selfie n tangkap gambar ok la membeli sebagai hobi..

nor nazliana said...

murahkan GJ eny beli

nor nazliana said...

tangkap leleh la dgn pic nie

nor nazliana said...

berangan juga nak ada dslr ni tunggu harga runtuh baru nak beli

nor nazliana said...

tu la boleh tahan juga kan ana harganya

nor nazliana said...

jom kita kumpul duit utk thn depan

azman Arsad said...

cantik

azman Arsad said...

saya cuma guna kamera henpon aje

azman Arsad said...

masih ada lagi kodak filem nih? ingatkan dah pupus

azman Arsad said...

nostalgia betul kamera jenis nih

nor nazliana said...

cantikkan azman

nor nazliana said...

baru nmpk keunikan dia GJ

nor nazliana said...

sama la azman ana guna kamera hp ja..

nor nazliana said...

hahah selagi ada yg beli selagi tu la kedai jual

nor nazliana said...

dah byk diupgrade dah azman inovasi kann

ahkak gojes said...

murahnya kamera tu...rindu nak guna kamera ni...boleh simpan film negatif dia lagi..klu nak copy g kedai minta cuci aje..hihi..skrg main print aje kan...

Queen Contest said...

Kita tak minat tangkap gambar sebab tak pandai, tapi kita suka tengok fizikal kamera je.. hihi.. effects gambar kat atas ni memang lawaaa..

zemy zomey said...

salam.
nak tanya.
cmna ea nk guna kamera tu. ada 1 tp tak tahu guna.
huhu