Nasi Ayam

/
22 Comments
4:58 pm

Cerewet. Thats sooo me. Like last night, pergi Alor Setar nak pick up my brother from bus station, so while waiting lapar pulak, then we decide to try Tat Nasi Ayam kat Jalan menuju ke Shahab. Sebab banyak review cakap orang KL kalau turun AS (alor Setar) mesti pekena Tat Nasi Ayam. eh....ehh... ye ke sedap sangat.... so kita pun try la... siap order yang special punya.... sekali sampai nasi ayam special.... ayam 2 ketul besar, nasi 1 mangkuk setengah. Portion sangaaaatt banyak. Makan sampai tak habis!! Total kena bayar untuk 3 set nasi ayam sepcial sekali dengan air ialah RM17.. murah murah.....

Tapi..... tapi...... nasi ayam dia tak menepati citarasa I. maklum orang cerewet. Bila tanya my mom, dia pun cakap, 
"apa satu tak qasa, tak qasa halia, tak qasa mcm nasi ayam pun, kuah dia cuma qasa sos semata-mata" - sila baca dalam dialek kedah yang pekat teeheee...  nampaknya ni bukan kes cerewet lah hehehe...

Apap pun ayam nya mmg patut diberi pujian sebab just cook dan so smooth lembut je tanggal dari tulang walaupun diluar nampak mcm digoreng garing. Cuma tu lah sos nya tu kalau lebih rasa homemade sikit (tak rasa macam sos botol) mungkin lebih sedap. And yes like my mom said, kena ada rasa halia barulah umph... neway nak komplen apa kan, rezeki makan murah dan portion banyak.. belasah je lah. teeheehehe...

Mungkin malam tu saja rasa kurang, hari-hari lain sedap.. mana tahu kan. Anyway kalau nak try boleh je  ke Tat Nasi Ayam, Jalan Sulatanah Sambungan Alor Setar. Dari Highway Alor Setar Utara, jalan terus sahaja...


Ni nasi ayam Hainan homemade yang dimasak oleh I.. yes memang sedap dari diatas tu tapi..... nak buatnyaaa... baik bayar je RM5 sepinggan kat kedai... Nak cerewet ke nak mudah hehehehe




You may also like

22 comments:

anamizu said...

fuhhhhh ok mula2 tgk nasi ayam portion byk tu telioq dah. bila tgk yg version kak eny punya lagi power! buleh meniaga dah tu kak! hehe

zafairMAS_shakleeSITE said...

buat sendiri pueh hati ..!

Hani Fadhlina Abdul Rahman said...

Saya pun suka buat nasi ayam, tapi makan sendiri jer lah, segan nak bagi orang makan ...

nor nazliana said...

sekali sekala ja buat ana beli jer mudah n cepat

sha dhira said...

scroll sampai bawah, nampak pic kedua tu lagi terliur kot.. hehehe..
sekali-sekala kalau teringin nak makan nasik ayam, homemade is better..
kalau g kedai, kompom sup dia letak bnyk ajinomoto.. shad xmkn ajinomoto..
ops, food picker gak shad ni ha.. *kdg2 la..

Umi Nazrah said...

saya suka nasi ayam periuk besar. tapi wajib p ke kedai utama dia tau. kt sg kob, kulim. baru rasa nasi ayam ori. tapi kena p awai. lambat kalu, habis. hahahahaha

anamizu said...

sy pernah p 2 kali nasik ayam periuk besar kat sg kob tu.
mmber dok sg petani suggest. mmg bes la! hehe

azman Arsad said...

kalau meniaga ni boleh untung gila.. berebut orang beli

azman Arsad said...

sangat puas hati

azman Arsad said...

kongsi kongsikanlah.. mana tahu sedap.. hehehe

azman Arsad said...

hahaha.. beli memang cepat

azman Arsad said...

betul tu .. homemade is better

azman Arsad said...

wah.. promote.. confirm sedap nih

azman Arsad said...

eny kena bukak kedai makan nih

azman Arsad said...

puas hati tapi renyah

azman Arsad said...

bila orang puji maknanya sedaplah tu

azman Arsad said...

sesakali buat pun ok juga

azman Arsad said...

tunggu eny bagi resepi boleh cuba

azman Arsad said...

benda sedap memang cepat habis

Hani Fadhlina Abdul Rahman said...

Sedapppp ... Jom masak hujung minggu nie ...

azman Arsad said...

selamat memasak.. semoga sukses

Queen Contest said...

Warna dia nampak menarik.. kita pun ekceli cerewet jugak dalam makanan especially nasi ayam.. sebab kita dah dibesarkan dengan masakan yang cukup perisa, so kalau dapat macam 'tak cukup bahan' memang cepat rasa frust.. tapi kalau dah dapat tu makan jela kan, rezeki Allah ^^