Cerita Pagi Ni, Moi Dan Kek Pisang Gebu Akhirnya!

11:15 am

P_20160903_081536ed

Breakfast pagi ni sekadar moi (bubur nasi) rebus dengan halia sikit dan berlaukkan anak tamban goreng rangup krup krup... sedapnya ya amat.. 2 mangkuk jugak lah tambah. Cadang nak bawak bekal sikit ke office (yes im working on Saturday for those yang akan tanya tu hehehe) tapi disebabkan rasa kenyang pula jadi batalkan niat bawak bekal. 

Siapa yang tak ada idea nak breakfast sesuai la buat moi ni pagi pagi. Sesuai untuk perut yang selalu meragam, tak la terkejut masuk benda berat-berat hehehe..

P_20160903_081608ed

Semalam Kekny berjaya juga buat kek pisang gebu. Rasa macam dapat award je bila akhirnya, resepi demi resepi dicuba, finally dapat juga menghasilkan kek pisang ala kek pisang Mrs Wong yang Kekny selalu dapat dari suami dia Mr Wong, aka our senior engineer kat office. Nak mintak resepi malu lah pulak, jadi bila dah merasa kek pisang sodap begitu, hati rasa tak keruan, nak dapatkan kek pisang gebu dan lemak lemak macam tu..... maka ada satu ketika tiap hari Kekny buat kek pisang. 

Orang ni bagi petua, letak mayonis, letak yogurt, jus limau nipis.. haih macam-macam la petua tapi kek pisang tak segebu dan selemak kek pisang Mrs Wong. Maka bila dah berkali cuba, rasa malas nak buat dan give up.

P_20160902_155944ed  

Kelmarin terjumpa kat instagram sapa entah ada resepi kek pisang ni, terus cuba.... tapi sibuk juga nak menderhaka, pi tambah walnut kahkahkah....

Hasilnya, tengok macam nak meletup dalam oven sebab mengada pakai acuan bentuk heart tu.. tapi nasib tak melimpah ruah cukup paras acuan je. Memang gebu teksture kek pisang kali ni dan menyerupai kek pisang Mrs Wong. Nak ambik gambar proper ada orang dah tak sabar nak potong. Maklumlah tak sabar nak tengok jadi ke tak, gebu ke tak hehehe.. dah habis licin! Maka kek pisang ni malam ni akan cuba buat sekali lagi dan Kekny upload resepinya nanti ye dan of course lah dengan gambar yang ala ala nak masuk majalah hehehe... have a great weekend peeps!

P_20160902_164921

You Might Also Like

5 comments

  1. terliur tengok kek pisang gebu tu..aummmm

    ReplyDelete
  2. Assalamua'laikum.. Salam ukhuwah kak Eny.. Reen singgah dan follow blog akak. :D

    Bab meletup kek tu tak pe kak.. Yang penting rasa mesti ummmmppphh!

    ReplyDelete
  3. Bubur nasi tu... terliurlah tengok Eny

    ReplyDelete
  4. terliur bubur tu....teringat suraya seafood kg baru....

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com